Kezdőlap >> Település >>  Receptek

Receptek

Sztrapacska, nyögve

Sztrapacska

Hozzávalók: 1 kg öreg krumpli, nyersen lereszelve, 20-30 dkg liszt, 1 tojás, só, 0,5 kg túró, pirított szalonna.
Elkészítés: A lereszelt krumplit elkeverjük a tojással, a liszttel és a sóval. Forró vízbe kiszaggatjuk, kiszedjük, leöblítjük. A túróval és a pirított szalonnával tálaljuk.

 

Krumplis lángos

Krumplis lángos

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 1 db tojás, 2 dl tej, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 csipet só.
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben és vízben felfuttatjuk, bedagasztjuk, és kelesztjük. A tésztát két részre osztjuk. Egyiket a kizsírozott tepsi aljára tesszük, a másikat a töltelék felé.

Hozzávalók a töltelékhez: 70 dkg hámozott krumpli, 10 dkg zsír, só, bors.
Elkészítés: A hámozott krumplit megfőzzük és áttörjük. A zsíron egy nagy fő hagymát megpirítunk, rátesszük a krumplit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Langyosra hűtjük, és a tészta közepébe kenjük. A tészta tetejét egy kicsit villával megszurkáljuk. Ha megsült zsírral megkenjük, és lehet fogyasztani. Melegen nagyon finom.

 

Kukorica görhe

Kukorica görhe

Hozzávalók: 30dkg kukoricaliszt, fél csomag sütőpor, 4 db tojás, 1 dl olaj, 1 dl víz.
Elkészítés: A tojásokat a porcukorral simára keverjük, majd folyamatos kevergetéssel hozzátesszük a lisztet, a sütőport, az olajat, a vizet, ezeket is jól elkeverjük simára. A kizsírozott tepsibe beleöntjük és előmelegített sütőbe, lassú tűzön kb. fél óráig sütjük.

 

Herőce

Herőce

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 db tojás, 1 l olaj, 1 mokkáskanálnyi só.
Hozzávalók a tészta tetejére: 30 dkg cukor, pici fahéj.
Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval kockára vágjuk. Nem túl forró olajban kisütjük. A forró csőrögét fahéjas porcukorral megszórjuk.

 

Macok

Macok

 

Hozzávalók:1 kg öreg krumpli, 20-30 dkg liszt, só, bors, tej.
Elkészítés: A krumplit lereszeljük, levét leöntjük, tejjel pótoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd liszttel összekeverjük. Palacsintasütőben pirosra sütjük.

 

Molnárkalács

Molnárkalács

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg margarin, 1 kanál zsír, 3 db tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csomag. vaníliacukor, tej.
Elkészítés: A hozzávalókból lágy tésztát készítünk, és molnárkalács sütőben kisütjük.

 

Magalevi

Megvárjuk, amíg az elkészített sztrapacska leve leülepszik, ez idő alatt forró zsíron fokhagymát dinsztelünk, a tűzről levéve meghintjük kevéske borssal ráöntjük a levest, majd házilag gyúrt tésztát adunk hozzá.

 

Ganca

Ganca

 

Hozzávalók: 1 kg krumpli, kb. fél kg liszt, só, zsír.
Elkészítés: A krumplit megfőzzük, mikor kész beletörjük a vízbe, amibe főztük és hozzákeverjük a lisztet. Amikor összeáll, kiszaggatjuk, és forró zsíron megpirítjuk. Tetszés szerint pirított hagymával, tejföllel, túróval tálaljuk.

 

Túrós lepény

Túrós lepény

Hozzávalók a tésztához: 80 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj vagy zsír, 3 db tojás, 3 dkg élesztő, fél l tej, 2 dl tejföl, só.
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg túró, 20 dkg cukor, 3 tojás sárgája, tetszés szerint citrom héját is lehet belereszelni.
Elkészítés: Az élesztőt kevés tejben, kis cukorral feloldjuk és a többi anyagból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Megkelesztjük ujjnyi vastagra nyújtjuk zsírozott tepsibe tesszük. A tészta tetejére tesszük a tölteléket és lassú tűzön sütjük.

Megosztás közösségi oldalakon
MAGYAR FALU PROGRAM
Facebook oldalunk
Belépés/Regisztráció




Facebook connect Belépés Facebookkal

Regisztráció helyett egyszerű belépés!
A lenti gombra kattintva beléphetsz a Facebook profilod segítségével weboldalunkra.

Tovább a profil oldalamra

Facebook kilépés!
A lenti gombra kattintva kilépsz a Facebook profilodból.

Kiadványaink
Programok
YouTube csatorna